KHAL TAMAR



Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.

KEPERLUAN CUKA KURMA OLEH TUBUH BADAN, 

Cuka kurma mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.

KHASIAT CUKA KURMA MENURUT PERUBATAN ISLAM 

Ibnu Sina dalam kitab beliau Al-Qanun Fi Al-Tib menyatakan bahawa “Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser), menyucikan darah, membaiki masalah pencernaan di perut, masalah usus, kerongkong, kahak, batuk yang berpanjangan, menjaga kulit dari kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol), menstabilkan asid dan garam di badan, membuang keracunan badan (toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan”. Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909. 

Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi 

1) masalah gastrik di perut, 

2) masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), 

3) mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian. 


4) Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). 

5)Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, 

6) membersihkan usus (membuang toksik di perut), 

7) menguatkan sistem perut (masalah buasir), 

8) menghilangkan masalah dahaga (panas badan), 

9) mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), 

10) membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun). Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233. 



CARA PENGAMBILAN KHAL (PILIH DIANTARA DUA CARA):

Cara Pertama (disyorkan)

Goncang botol dan tuangkan 15ml KHAL ke dalam gelas. Campurkan satu sudu kecil herba. Kacau dan minum perlahan-lahan.

Cara Kedua (disyorkan)


Semasa hendak minum, goncang botol hingga sebati dan tuangkan 15ml KHAL ke dalam bekas yang disediakan dan minum perlahan-lahan.


SEBOTOL RM20.00 250ml 

 
UNTUK MAKLUMAT MENJADI STOKIS ATAU EJEN  KAWASAN SILA HUBUNGI:-

 ( pegawai pemasaran WARISAN DIMASQY )
Yasier   : 013-4498006
Email  : yasier_musa@yahoo.com 

Mohammad  : 019-5798440
Email : wasaltiq_aljauharie@yahoo.com 

No comments:

Post a Comment